Jak používat masážní pistoli

jak používat masážní pistoli v tréninku
 

Masážní pistole má své přednosti hlavně v tom, že je neuvěřitelně snadné ji používat. Stačí zmáčknout tlačítko, nastavit rychlost, zaměřit cíl (svaly) a nechat pistoli udělat svou práci.

Chcete-li však ze své masážní pistole vytěžit maximum, budete muset znát důležité informace ohledně jejího používání, na které se v dnešním článku podíváme.

 

Jak začít?

Prvním krokem je zapnout masážní pistoli, aby před aplikací na svaly již pulzovala. Odhadnete tak správně intenzitu. Na svaly nemusíte příliš tlačit, pulsy dělají svou práci více, než dobře a není potřeba si dopomáhat vyšší intenzitou.

Když najdete bolestivé nebo napjaté místo, přetrvávejte v této oblasti delší dobu, aby se sval dokázal uvolnit. V případě bolestivých nebo napjatých svalů se jedná o interval až 30 vteřin na dané místo.
Pohybujte masážní pistolí podél svalu. Není třeba spěchat, klíčové je si masáž dostatečně užít.

Jak a kdy masážní pistol používat v tréninku?

 

1. Před tréninkem

Masážní pistole jsou v dnešní době považovány za regenerační nástroj, ale můžete ji použít i v opačné situace a to aktivaci Vašich svalů před tréninkem. Pomocí masážní pistole totiž dokážete efektivně uvolnit svalovou partii, na kterou se v tréninku chcete zaměřit.

Perkusní terapie během jejího působení na tělo dělá spoustu pozitivních věcí naráz. Ať se jedná o zvýšení průtoku krve v cílových svalech nebo připravuje vaše tělo na aktivitu pomocí aktivací nervového systému.

Chcete-li použít masážní pistoli před tréninkem, zaměřte se na svalové partie, které máte v plánu trénovat. V případě že se chystáte na silový trénink nohou, je dobré masážní pistoli použít převážně na svaly na nohou či zad.

Daný sval masírujte přibližně 30 sekund a snažte se vyhnout kostem, na které opravdu nedoporučujeme používat masážní pistol.

 

2. Během cvičení

Mezi sériemi máte možnost využít masážní pistol pro uvolnění napjatých svalů, abyste v dalších sériích měli více energie a svaly nebyli přetíženy.

Podle studií je evidentní, že statický strečink není vhodný před ani během tréninku, proto místo protažený jednotlivých svalů můžete použít masážní pistol po dobu 15 sekund, abyste zvýšili průtok krve v dané oblasti a uvolnili sval po zbytek vašeho tréninku.

3. Po tréninku

Když máte po tréninku, vaše tělo potřebuje svaly zregenerovat, aby pro příští trénink byli připraveny odvést maximální výkon. Proto doporučujeme použít masážní pistol, která právě po tréninku dodá svalům oddych, který si zaslouží.

Čím dříve po tréninku použijete masážní pistol, která pomáhá k relaxaci a odpočinku svalů, tím dříve vaše tělo přepne do režimu zotavení a regenerace tak bude mnohem rychlejší.

Pro maximální efekt využijte masážní pistole a masírujte svaly po dobu 90 až 120 vteřin na dané svalové partii. Opět se zaměřte na bod, kdy dokážete přímo masírovat sval. Nevybírejte místa, která jsou v blízkosti kostí.

Nyní už víte, jak správně masážní pistol použít v případě, že cvičíte a chcete dosáhnout co nejlepších výsledků. Pistole je ideálním doplňkem k regeneraci svalů, ale zároveň slouží jako skvělý pomocník při aktivaci svalů před tréninkem nebo pro uvolnění svalů během tréninku.

Vyzkoušejte naše rady nechte působit výhody masážní pistole na vaše tělo.